Adjective "negative"

Zilele astea nu prea am avut inspiratie sa scriu desi aveam ce relata. Am citit acu cateva minute un articol de pe blogul unui gigel care se intitula asa "Ce ma enerveaza la Olanda" timp in care mi s-au trezit piticii de pe creier si trebuie musai sa comentez. Bineinteles ca are un articol si despre partile bune ale Olandei dar ma gandesc eu de ce trebuie musai sa simtim noi nevoia de a delimita lucrurile bune de cele rele?? Viata nu e roza! De situatii neplacute si de oameni rau-voitori te lovesti oriunde!
Imi este foarte greu sa citesc si sa accept adjective negative in legatura cu felul de viata al olandezilor. Am inteles ca nu sunt pe gustul multor romani dar mi s-ar parea total gresit sa vin si sa arunc cu mizerie in tara lor unde eu sunt straina (deci eu sunt cea care trebuie sa se adapteze la stilul lor). Nu zic sa ma adaptez 100%, cu siguranta o sa-mi pastrez unele obiceiuri si imi voi pastra in continuare anumite conceptii dar nici nu am sa crancanesc prea mult despre ceea ce imi displace. Nici macar nu exista un astfel de cuvint in mintea mea. Iau lucrurile exact cum sunt ele. Le accept si merg mai departe.
Nu pot declara ca mancarea este proasta. Intr-adevar m-am nascut intr-o tara cu o bogata cultura culinara ceea ce nu pot spune acelasi lucru si despre Olanda. In supermarket-uri "troneaza" foarte multe semipreparate lucru care nu ma deranjeaza nespus deoarece daca vreau sa mananc o mancare calda pun mana si gatesc. De ex. azi am facut o mazare si o ciorba de perisoare. Puiul folosit pentru perisoare are alt gust si alta textura fata de cel din RO dar asta e! E buna ciorba si asa! NU stau acuma sa ma bat cu pumnii in piept ca vaaaiii ce perisoare as fi facut eu in RO. Sunt multe alimente ce nu pot fi gasite f usor in RO si sa fiu sincera imi place la nebunie sa descopar fel de fel de dulciuri sau salate pe care in RO nu le gasesc. Prajiturile lor sunt nemaipomenite fie ca le cumperi din Albert Heijn sau Ikea. Am mancat niste eclere cu crema de banane...o nebunie! :).
Supermarket-urile si magazinele intr-adevar se inchid devreme dar nu ma deranjeaza. Nu pot spune ca ma loveste pofta de dulce la 11 noaptea incat sa plang ca nu am unde sa ma duc. Iti poti face oricand provizii. Albert Heijn are un program destul de lejer si nu mai zic ca Joi toate magazinele se inchid la 21:00. Daca totusi poftesti ceva te duci pana in centrul istoric unde mai gasesti cateva magazine deschise. O ciocolata sau un suc oricand poti gasi chiar daca e mai scump.
Despre credit card-uri stiu ca ALex si-a facut card de debit la ABN Amro si i-au dat si un card de credit cu o anumita suma limita. Nu stiu daca acest card se elibereaza in functie de situatia financiara dar in ceea ce ne priveste strict pe noi nu am avut probleme.
Inghesuiala da este. Daca te duci in centrul istoric este foarte multa inghesuiala iar daca incerci sa te indepartezi sau sa o iei pe alte stradute situatia se schimba. Ieri am zis ca vreau sa vad tate! :) Am fost in cartierul Rosu sa le vad si eu pe doamne in vitrina. Mareee nebunie pe stradute, numai gura casca iar doamnele nu prea sunt cine stie ce frumuseti dar sa fim realisti: lumea nu se duce acolo pentru frumusetea lor! Sa mai zic ca era si o Biserica langa ele?! Mie mi se pare hilar si nu am nimic de obiectat! Oricum daca vine vorba de vizitat sau plimbat, eu cel putin, imi petrec foarte mult timp pe bloguri si site-uri ce descriu viata in Olanda. Ai sa gasesti locuri deosebite unde nu prea exista turisti!
Despre felul de a fi al olandezilor nu prea am ce sa spun deoarece nu am interactionat indeaproape cu nici unul. Ii admir foarte mult si imi par foarte simpatici. De la muncitorii care vin si iti vopsesc casa pana la colegii de munca ai lui Alex. Dar la acest capitol am descoperit un comentariu facut pe blogul gigelului nu vreau decat sa citez cateva expresii absolut idioate: "vremea care este infecta", "Ai sa descoperi cat de puturosi sunt,nu se inghesuie deloc la muncile grele si lungi", "De asemenea,vei descopreri femeile olandeze care sunt un fel de bestii obraznice si puturoase care au putere nelimitata aproape asupra barbatilor.Dezgustator.Vei mai descoperi cate de urate sunt aceste creaturi si copii lor care din cauza chimicalelor cu care sunt indopati sunt hypercefali,avand capul car o minge de bascket.", "cand vei conduce in Olanda vei descoperi de asemenea alte lucruri stupide legate de treficul olandez"...nu mai dau exemple pentru ca acest om mi se pare dezgustator!Dar de ce sa ma feresesc in a spune lucrurilor pe nume. Respectivul este un mare bou! Spune ca a dat peste niste romani carora li s-au urcat la cap olandismul si nici pe facebook nu i se da acceptul de a fi prieten cu ei! Pai "amice"...nici eu nu ti-as fi dat add pe fb! Oamenii aia sunt oameni cu bun simt si care vad la Olanda lucrurile bune iar pe cele mai putine bune le accepta asa cum sunt!
Vremea nu este infecta: avand in vedere unde este tara situata nu ma mira sa existe o astfel de vreme. Ai zile superbe in care e musai sa apreciezi soarele iesind la plimbari, gratar, plaja etc si zile ploioase si friguroase unde mai bine iti planifici sa faci altceva desi si pe o astfel de vreme poti face plimbari. Orasul este superb pe orice vreme ar fi.
Olandezii pun mare pret pe viata familiala nu ca sunt lenesi si puturosi! La ora 18:00 se duc acasa ca doar avem viata si in afara muncii! Nu sunt creaturi din filmele horror iar copiii nu au capul lui Frankenstein, sa nu exageram in halul asta!
Cat despre trafic: o placere sa conduci la ei! Care trafic ??? Exista niste ambuteiaje pe autostrada si doar cand trebuie sa treaca vreo ambarcatiune dintr-o parte in alta. In rest ordine si disciplina. Dupa ce invat sa ma descurc binisor in olandeza pana si eu vreau sa dau de carnet. NU exista sa-ti taie cineva calea, sa se trezeasca ca trebuie sa schimbe brusc banda, sa ti se bage in fata, sa depaseasca coloana, sa te orbeasca cu flash-uri sau sa te claxoneze de nebun. Se uita ei stramb la numerele noastra de RO, curiosi daca avem si noi 2 maini si 2 picioare :))). A fost o faza intr-o zi la benzinarie: alex vroia sa se aseze langa pompa si din neatentie i-a luat locul unuia care vroia doar sa intoarca masina pentru ca capacul de la rezervor era pe partea celalalta. Alex sa bage repede in marsarier sa se dea la o parte dar i-a facut semn omul cu mana sa nu se agite ca totul e ok! Avea o masina care in RO cu siguranta am fi atribuit-o unui manelist sau unui tigan! O chestie minora dar de foarte mult bun simt si ma gandesc ca in RO era frustarea mare ca cineva sa-ti ia locul de langa pompa si de ce sa nu recunosc ca frustrarea ar fi existat si de partea noastra: uite si nesimtitul asta ce s-a bagat in locul nostru! ca doar locul il avem de la mama!

Comentarii

  1. salut
    in primu rand consider nepoliticoasa adresarea ta cu "gigel" catre mine. numele meu este razvan, ceea ce era usor de intuit.

    daca nu ti-ai dat seama, pe blogul meu a comentat cineva cu nick-ul georgel. acesta si-a spus niste pareri cu care nici eu nu sunt de acord, dar asta nu inseamna ca o sa ii sterg comentariul. e parerea lui.
    faptul ca mie nu imi plac niste chestii pur subiective la o tara nu inseamna ca arunc cu mizerie in tara lor. pana una alta si eu am absolut acelasi drept ca orice alt olandez aici. platesc impozite catre statul lor, consum produse si servicii olandeze prin urmare am dreptul sa imi exprim o opinie asupra acestor produse si servicii. nu stau ilegal aici si nu fur de la nimeni iar in plus nu sufar de complexul emigrantului din lumea a III-a care a descoperit televizorul. nu am venit nici macar pentru bani aici, ci doar pentru experienta si exact asta fac. incerc sa interactionez si sa vad partea buna si rea. nu vreau sa vad doar partea buna.

    eu nu locuiesc in amsterdam ci intr-un orasel destul de mic, zandvoort. poate o sa vii la plaja pe aici. e foarte frumos la mare dar e apa rece - ceea ce iarasi nu imi place, dar nu am ce face. o sa ma duc in franta sau in romania daca vreau apa mai calda. asta e.

    dupa cum ai observat, nu am comentat asupra felului de a fi al olandezilor, pentru ca nici eu nu ii cunosc foarte bine si in orice societate exista oameni si oameni, astfel incat nu pot si nu voi trage niciodata concluzii generale asupra unor oameni.

    eu am sintetizat partile bune si partile rele in doua posturi distincte. in final fiecare pune in balanta ce e bun si ce e rau.
    te rog sa faci o distinctie intre blogul meu si comentariile de acolo, care nu imi apartin (exceptandu-le pe cele semnate de mine).

    in speranta ca am mai lamurit unele aspecte iti urez sedere placuta in olanda si sunt deschis la filosofari pe orice tema, nu numai cea olandeza.

    p.s. saluta-l pe alex

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate! In articolul meu frustarea mea era mai mult indreptata catre georgel. Cat despre articolul tau:nu-mi place sa impart lucruri in bune si rele.

    Apelativul gigel il folosesc de multe ori in postari cand e vorba de persoane straine si nicidecum nu consider ca e ceva urat! Daca te cunosteam si eram familiara cu prezenta ta pe blogul meu cu siguranta as fi spus Razvan!

    Ca si tine, am si eu dreptul de a-mi spune opinia chiar daca ceea cea ce zic nu este tocmai pe placul tau si chiar daca te simti neindreptatit!

    Am fost la plaja dar nu am fost pana in Zandvoort desi ne intrebam ce sunt acele cladiri f inalte!

    In concluzie nu era nimic de lamurit!Apreciez ca esti totusi open mind si ca sederea ta aici o iei si ca pe o experienta!

    sedere placuta si tie! Eu am venit aici pentru totdeauna!

    si mie imi place sa filozofez pe orice tema!

    numai bine

    RăspundețiȘtergere
  3. cladiri inalte = sunt niste hoteluri ceva mai inalte langa plaja :) o sa le vezi daca treci pe aici.
    am vazut ca ati fost la bloemendaal. din ce mi-au spus olandezii, cica bloemendaal e mai scump decat zandvoort. o fi. eu nu prea retin cifrele, asa ca recomand si eu ce am auzit.

    daca va pasioneaza cursele de masini, in zandvoort este un circuit. te poti da si cu cartu din cate am vazut. eu nu sunt foarte pasionat, dar m-am dat odata cu kartu (gratis, bineinteles)

    de asemenea, langa zandvoort este o rezervatie naturala foarte misto (ei le zic dune, ca sunt dune de nisip). m-am plimbat nitel pe acolo si am vazut o gramada de iepuri. se vad si din tren, daca ai noroc. si tot in zandvoort este si o rezervatie unde sunt caprioare. le vad pascand cam in fiecare saptamana, cand se nimeresc in calea mea.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ cionica- Observ ca multi romani care ajung sa traiasca in alte tari incep sa-si improaste cu noroi propria tara, ajung sa manifeste o boala...pe care eu o numesc "boala de a te fi nascut roman". Dragii mei, nu uitati ca oriunde veti trai,indiferent de cetatenia pe care o veti lua,de limba pe care o veti vorbi, de copiii pe care ii veti naste, veti avea mereu sange de roman. Niciodata strainul nu va vedea in voi un olandez sau un american.Acceptati acest lucru si nu va mai rusinati ca sunteti romani. Toate padurile au vreascurile lor.

    RăspundețiȘtergere
  5. @anonim: esti ca vulpea la struguri, nu? Cu noroi am improscat si cat timp eram in tara dar vezi tu e o mare diferenta aici. NU AM IMPROSCAT IN ROMANIA ci in ceea ce se intampla in Romania. Nu am afirmat niciodata ca mi-e rusine ca sunt roman si nici nu m-am plans ca olandezul nu o sa ma vada ca una de-a lor. NICI NU AM ASTFEL DE PRETENTII!!! Esti destul de destept sa pricepi ce zic??? Esti atat de frustratat dragul meu anonim si observ ca interpretezi exact cat de duce capul. BRAVO!TINE-O TOT ASA! TARA ARE NEVOIE DE TINE!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Un nou inceput

Eu nu ma lepad de Romania ci ea se leapada de mine!

Notes to myself and for everyone who's bored