Pasaportul, va rog!

omul tinde sa uite de cele mai multe ori raul ce i se face( direct sau indirect )

Acum cateva zile m-am urnit in sfarsit sa-mi fac pasaportul. Inainte de ma prezenta la Directia de Pasapoarte am rasuflat usurata de numarul maricel al ghiseelor pentru depunerea dosarelor. Mi-am spus in sfarsit nu trebuie sa stau la cine stie ce coada interminabila iar in privinta actelor nu trebuia decat sa achiti taxele la CEC. O data ajunsa acolo, dpdv al mediul eram intr-o curte plina de gunoaie, prost asfaltata, decorata pe margini cu banci si dotata cu o tasnitoare nefunctionala. In mod paradoxal ar trebui romanii sa se buluceasca pe poarta emigrarii nu rromii! Multi isi faceau pasaport pentru ca aveau copii mici si este mult mai facil decat sa faci de fiecare data procura (din cate am inteles eu). M-am indreptat catre una din cladiri unde erau 3 ghisee dar nu destui functionari deoarece un ghiseu era inchis. Coada mare nu era dar majoritatea avand copii, procesul dura si 30 de minute deoarece era dificil sa faci o poza perfecta in timp ce goe nu statea locului. Nu exagerez cand spun ca fiecare om a stat pe putin o ora pana ce a intrat la "fotografiere". Iti pierdeai rabdarea, clocoteai de nervi si de cald. Desi pe hol exista AC acesta nu era pornit. In al doilea ghiseu se stricase calculatorul si duduia care deja era inauntru nu a asteptat decat 1 ora pana sa vina cineva si sa remedieze problema. Eu am asteptat 2 ore ca dupa dansa urmam eu. Nu spun ca in tot acest timp cate japite din personal se perindau pe acolo dandu-si importanta prin fata celor ce stateau la coada. Iti era pur si simplu lehamite. Ce m-a uimit cel mai mult, tipic romanesc, ca dupa ce terminai cu depunerea actelor ieseai de acolo cu zambetul pe buze...brusc ai uitat tot! De teama cred ca avem reactia asta...nevoia de supunere in fata functionarului: sa ii zambesti, sa spui buna ziua, sa razi la glumele lui sa nu cumva sa-l superi si dupa ce ai stat litaralmente ca o vita la coada sa iesi de acolo de parca ai castigat la loto. Era usurarea ca ai scapat!!! Doar hazul de necaz te mai facea om: "dar ce ii face domne atata? O cloneaza?!"
Cum spuneam anterior...omul are "calitatea" de a uita! Ce domne..daa..am stat la coada 2 ore..ne-am certat care venise inainte si care nu...ne-am uitat chioras la fiecare individ ce intra in cabinet si ne intrebam "asta o fi de-al lor sau e nesimtit si nu sta la coada?" ...am fost suspiciosi cu oricine ateriza pe acolo sa se uite pe panouri, de frica sa nu se bage in fata....am fost solidari si cu unii din rromi ca dehh ne mana aceeasi dorinta chiar daca in adancuri eram rasisti ....dar asta e...in final am rezolvat ce trebuia! Ii bagi in ma-sa si pe functionari si pe Base tragi o flegma pe caldaram si ...la revedere!

Comentarii

  1. Exista si cazuri fericite! Eu mi-am facut a doua oara pasaport intr-un mediu civilizat si aerisit, procesul a durat 10 minute maxim si nu am fost clonata. Problema stii care era? Prosti multi care nu stiu sa completeze corect formularul. Iar functionarul corecteaza formularul. Sunt multi care nu stiu sa faca diferenta dintre scris in litere si scris in cifre!!Cum dracu sa nu fii nervos cand o zi intreaga corectezi formulare??!!

    RăspundețiȘtergere
  2. De data asta formularele erau completate la calculator de catre functionar si apoi iti dadea sa citesti, eventual sa semnalezi daca existau greseli. Pe Nicolae Iorga ti-ai facut sau in Pipera?

    RăspundețiȘtergere
  3. :) intr-adevar, ai ilustrat bine atmosfera de la pasapoarte. si eu am observat faptul ca toata lumea uita imediat de coada si ieseau multumiti ca si-au rezolvat nevoia.
    daca vrei, poti sa postezi povestioara pitoreasca si pe urbo, sa stie si ceilalti ce-i asteapta :)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Un nou inceput

Eu nu ma lepad de Romania ci ea se leapada de mine!

Notes to myself and for everyone who's bored