Dragi tovarasi

Ma iertati pentru lunga mea absenta de pe monitoarele voastre dar, un adevarat bloggeras, nu ar trebui sa scrie decat atunci cand, intr-adevar, ar avea ceva de impartasit fara sa fie pus in extrema de a bate campii.
Ce s-a mai intamplat cu noi?

Probleme de raportat? Cateva minore doar . De bun ce a fost parchetul si de bine ce a fost pus avem probleme cu el. Se cam "umfla-n pene". Nu a fost lasat pe alocuri spatiu cat trebuia si a inceput sa se dilate. Ne-am gandit noi ca am luat cel mai ieftin parchet din Olanda dar si abordarea punerii a fost cam gresita. Din pacate nici nu poti chema pe cineva deoarece serviciile sunt foarte scumpe. De aceea olandezii sunt cam priceputi in orice. Nu ca s-ar fi nascut cu abilitati nemaiintalnite ci cam de nevoie trebuie sa fii priceput ca altfel nu ti-ai permite ajutor profesional.
O alta problema a fost intrezarita astazi. O poveste cam lunga dar demna de luat in seama pentru cei care se avanta in emigrari si parasiri de domiciliu.
Cand am sosit in Olanda, de cateva saptamani bune tot asteptam facturile la lumina si gaz. Si din saptamani s-au facut cam 3 luni. Pana intr-o zi, cand, primim o scrisoare de la Liander (cel ce se ocupa de infrastructura) in care ne spune ca vom fi deconectati daca nu ne alegem un provider de energie si gaz. In plic era si o foaie cu cateva optiuni. Ne-am ales pe cineva si am trimis inapoi plicul. O prima problema a aparut cand am primit din nou o scrisoare de la Liander in care ni se spune aceeasi chestie: platiti sau va deconectam intr-o saptamana. Valeuuu!!! Sunam la Liander si le spunem ce si cum. Se pare ca nu era suficient doar sa ne alegem providerul ci trebuia sa ne si inscriem pe site-ul acestora. Daca stai sa reflectezi ulterior cam era de inteles. In fine. Ne inscriem la un provider direct pe site dar, din pacate, procedura lor dura intre 4 si 6 saptamani iar noi aveam nevoie in cateva zile de un contract. Le spunem ca nu putem astepta atat si ne-au sfatuit sa ne alegem alt provider si sa trimitem catre ei o scrisoare de anulare a contractului. Bunnn! Ne alegem noi alt provider. Cu chiu si vai a trebuit EU sa ma urnesc si sa incep sa-i sun. De ce subliniez EU? Pentru ca engleza mea cam scartaie DOAR atunci cand sunt emotiva. Alex avea de lucru nu putea sa stea toata ziua in telefoane. Asa ca pun mana pe telefon unde ma lovesc de un robot olandez. Cata distractie sa stai si sa intelegi ce iti spune robotul si pe ce tasta sa apesi ca sa nimeresti la un consultant. Cred ca am dat vreo 5 telefoane pana sa ma dumiresc si sa nimeresc unde trebuie. Am nimerit in sfarsit la un consultant. Pe o haraiala crunta mi se spune numele si cu ce ma poate ajuta. EU cu o voce timida : "Do you speak English?" ea imi raspunde la fel de sugrumata si confuza:" A little". Eu -"Well, I suppose that we could manage" (de parca cine stie ce englezoaica eram.) Dupa 40 de minute termin inregistrarea noului contract. Se putea grabi procedura si sa avem contractul gata in 3-4 zile. Bunnn!!! Dupa alte cateva telefoane pentru lamuriri, citiri apometre si alte cele avem si confirmarea de la Liander ca totul e in regula. Weeee!
DAR, astazi primesc in continuare o scrisoare de la primul provider in care ni se cer apometrele. Hmmm. Noi deja cerusem pe 6 septembrie anularea contractului si le-am spus clar ca daca sunt probleme sa fim contactati inapoi. Ce sa fac? Sun. Mi se spune ca am trimis tarziu acea scrisoare si ca nu se mai poate face nimic. Pe 19 septembrie vor incepe sa ne distribuie produsele mentionate in contract adica lumina si gaz. Daca vrem sa anulam contractul (care a fost facut pe 3 ani) trebuie sa platim o taxa de 255 euro. Asa ca ne sfatuiesc sa intrerupem contractul cu celalalt provider deoarece acolo vom plati o taxa mai mica deoarece contractul fusese facut pe 1 an. Alta cale de iesire nu exista deoarece pe 19 septembrie in mod automat ne vor prelua ei deoarece ei au fost primii contactati. Asa ca dupa chinuiala de a rezolva totul inainte de a fi deconectati acuma ne trezim cu inca o cheltuiala pe care va trebui sa o facem. Presupun ca in jur de 120 euro va fi.

Cum merge cu acomodarea? Foarte bine. In continuare facem olandeza iar eu m-am avantat serios in citit carti in engleza ca sa ma pot descurca mai bine. Am inceput cu Agatha Christie: "OLALAAA" cum ar spune Poirot! :) Dupa 5 carti citite deja se simt unele imbunatatiri.
In privinta olandezilor ce pot spune sau ce pot eu completa fata de ce am spus in alte postari?! Am observat ca sunt niste persoane extrem de curioase dar discrete. Ii gasesc la fel de amabili ca in prima zi. Foarte bun gust in privinta decorarii propriilor case si gradini. Deloc pudici deoarece am vazut foarte multe ferestre neacoperite de perdele iar seara ai ce sa vezi..de parca te-ai uita intr-un muzeu. Dar de jena nu prea iti vine sa insisti cu privirea. Unde stam noi, totusi exista ferestre acoperite in totalitate si niciodata deschise. Nu-mi pot explica de ce o astfel de abordare. Noi avem fereastra partial acoperita iar in rest avem fel de fel de ornamente care se vad foarte frumos seara mai ales daca aprinzi si cate o lumanare. Evident nu exista nici o teama in privinta hotilor avand in vedere ca la unii se vede destul de binisor in casa. Si ce tablouri au! Ce lumina calda si difuza exista in sufragerie! Se vede ca le place foarte mult confortul si investesc bani si timp pentru asa ceva. Exceptie face musulmanul nostru vecin care si-a pus in gradina rosii si porumb! :)
Am observat ceva la ei (la olandezi): desi le place sa mearga pe bicicleta totusi am vazut destul de multe fete obeze. Ma intrebam de ce? Pai explicatia mea e simpla. Folosesc bicicleta pentru a ajunge de la A la B iar in rest se consuma mai multe calorii decat se pierd iar alimentatia lor este destul de deficitara daca pentru masa de pranz troneaza sandvisurile iar in magazine exista f multe semipreparate. Am stat si m-am uitat f atenta si intr-adevar au foarte multe persoane obeze. Barbati olandezi grasi? In nici un caz. Au foarte mare grija de silueta lor.
In rest, ne-am facut revizia la masina. In Olanda ar fi costat 400-500 de euro asa ca ne-am luat talpasita catre Germania, intr-un satuc, unde am platit DOAR 180 de euro. Era sat la propriu. Service-ul era pus in camp. Initial am crezut ca am gresit adresa. Foarte primitori si amabili. Ne-au facut cate o cafeluta si am asteptat in rest cam 2 ore. Fiind sat nu aveam unde sa ne ducem sau ce sa facem.

Ce sa va mai spunem? Deja se simte toamna. Incep frunzele sa cada, castanele sa iasa din carapace, temperatura sa scada (de parca nu era oricum scazuta :). Asteptam sarbatorile de iarna! Cumpararea bradutului! Decorarea casei! Impodobirea cu beculete prin exteriorul casei. Imi pot pune coronite de brad la usa fara sa-mi fie furate! Cred ca orasul va fi absolut superb iarna. Magazinele lor sunt foarte aranjate si dichiste. Abia astept sa vad decorurile. Sa cumpar cadoasuri. Sa fac cozonacel. (olandezilor le place sa foloseasca f multe diminutive). Pacat ca noi nu prea simtim farmecul acestor diminutive. E doar un cuvant si atat!

Am scris cam multicele si mi s-a facut cam fomitzica!

Tot ziens!

Met vriendelijke groeten van Cristina en Alex!

Comentarii

  1. Salut,

    In privinta parchetului, gaseste un muncitor polonez sau roman (am vazut niste muncitori romani chiar in haarlem). Sunt mai ieftini.

    Cat despre "Deloc pudici deoarece am vazut foarte multe ferestre neacoperite de perdele iar seara ai ce sa vezi..de parca te-ai uita intr-un muzeu" nu e chiar asa. Adica nu are legatura cu pudismul ci din cate am citit vine din istoria/cultura lor deschisa. Living room-ul este spatiul unde se aduna toti si unde primesc oaspeti. Daca un olandez ar avea perdele la living room ar insemna ca are ceva de ascuns. Prin urmare lipsa perdelelor este o demonstratie ca nu au nimic de ascuns. Cat despre dormitor, acela este spatiu privat si au perdele acolo. Disclaimer: asa am citit intr-o carte olandeza (in engleza bineinteles).

    "olandezilor le place sa foloseasca f multe diminutive" - ai invatat olandeza? :D

    "Evident nu exista nici o teama in privinta hotilor" - intreaba niste olandezi despre asta :D . De ce crezi ca isi leaga bicicletele cu lanturile alea enorme? Unei colege de la serviciu i-au taiat lantul (ala enorm) cu care era legata bicicleta in fata blocului si i-au luat-o. Si nu locuieste intr-o zona naspa.
    + casa in care stau eu are sistem de alarma.
    + mie mi-au furat bicicleta acu 2 saptamani, dar sa zicem ca a fost partial si vina mea, fiind foarte neglijent.
    De spargeri de locuinte nu am auzit, dar ma pot interesa pe la serviciu, la colegii olandezi, daca au teama de hoti.

    In rest, toamna placuta.

    Succes

    RăspundețiȘtergere
  2. La parchet prefer sa ne descurcam singuri. Am inceput sa rezolvam o parte din probleme. Or exista dar nu am de gand sa stau si sa-i vanez si nici nu-mi permit momentan sa dau banii pe serviciile lor.

    Cat despre perdele: In al doilea razboi mondial li s-a interzis sa aiba perdele la ferestre pentru a nu ascunde ceva sau pe cineva. Ai bajbait tu ceva cu istoria lor dar nu ai spus de fapt esenta. Plus de asta, tot as spune ca nu sunt deloc pudici. Razboi nu mai este. Nu le este rusine si nu ii deranjeaza ca altii sa se uite in sufrageria lor. Din contra, chiar incurajeaza acest lucru.

    Facem meditatii la olandeza de peste 4 luni.Vreo problema? Ca te tot ranjesti..observ eu :D

    Vorbeam de case cand am adus in discutie cuvantul HOTI. Nu inteleg de ce te tot grabesti cu astfel de replici si nici nu-mi aduc aminte sa fi cerut vreun sfat!
    S-or fura si din case, nu zic nu, dar daca ar exista probleme mari in acest sens ar fi trebuit sa existe grilaje la toate ferestrele. Dar nu sunt! Nu uita: eu compar cu Romania experienta mea. Normal ca am observat ca se fura biciclete si cateodata ma amuz cand vad doar o roata ramasa si legata de stalp sau copac.
    Nu te interesa. Nu-ti cer! Prefer sa am in vizor propria experienta. Fara povesti si versiuni ale colegilor. Atatia oameni atatea pareri si 90% din pareri distorsioneaza realitatea. Documenteaza-te strict pentru tine! Am deja niste romani prin zona care incepusera sa abereze si sa bage frica ca vai cat se fura!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. de obicei cand exprimi o parere in spatiul internetului exista "riscul" sa gasesti si alte pareri...

    "Vreo problema? Ca te tot ranjesti..observ eu :D" - ma bucuram... dar emoticoanele internetului vad ca nu prea transmit starile prea bine si ca sa te parafrazez "olandezilor le place sa raznjeasca tot timpul".


    "nu-mi aduc aminte sa fi cerut vreun sfat!" - ce sfat ti-am dat legat de hoti ? ziceam de parchet. nu stiam ca va pricepeti la parchet. eu nu ma pricep. am mentionat ca nu am auzit de spargeri de case, dar nici urs nu am vazut in romania. asta nu inseamna ca nu exista (teama).

    in final, uite ceva funny:
    http://www.perfectgroup.com/blog/2011/07/you-know-youve-been-in-the-netherlands-for-too-long-when/

    RăspundețiȘtergere
  4. Si acolo sunt scarbe care te jecmanesc de bani.Faza cu furnizorul e de tot rahatul.
    Lumina calda si difuza in sufragerie? In Romania ,doar avem tortze aprinse in sufragerie..sau lampi cu gaz care difuzeaza lumina chioara de nu vezi pe unde calci in casa, nu?
    Obezitatea e unul din dusmanii multor populatii care si-au abandonat propriile bucatarii in favoarea restaurantelor fast food; efectul principal al consumarii industriei fast-food-ului. Olanda, Franta, Anglia nu fac exceptie.

    RăspundețiȘtergere
  5. @razvan: in general apreciez mai mult parerile spuse fata in fata deoarece prin intermediul internetului fiecare interpreteaza un articol exact cum ii place si cum crede ca este corect. Am spus "in general", sa nu intelegi gresit ca lansez vreo invitatie.
    Pentru mine acel: ":D" nu avea nici un substrat negativ. Cat despre parafrazare as vrea sa-mi arati unde ai vazut acea propozitie deoarece cuvantul "raznjeasca" mi-e total necunoscut. Esti sigur ca ai vazut la mine? Cine stie, poate stau prost cu memoria.

    @anonim: Sarbe sunt peste tot, in Romania volumul de scarbe e mult mai mare. Cat despre jecmaneala? Aici TRAIUL ESTE SCUMP SI PRIN URMARE SERVICIILE SUNT SCUMPE!Trebuie sa puna si ala o paine pe masa, nu?! AI vazut cat costa o revizie la masina?

    Exista mai multi furnizori in Olanda nu ca in Romania unde NU AI POSIBILITATEA SA ANULEZI CONTRACTUL DEOARECE NU AI UNDE SA TE DUCI IN ALTA PARTE! Cine iti ia in seama reclamatiile? Cine te despagubeste in cazul deselor intreruperi de curent???
    Apropo de despagubiri: acum cateva zile s-a stricat ceva la unul dintre operatorii de telefonie. Primeam 30 de mesaje pe zi despre creditul meu. A tinut-o asa tot weekendul. Luni am primit mail cu scuzele de rigoare si toti clienti care au "beneficiat" de acele mesaje au primit credit in plus.

    RăspundețiȘtergere
  6. @anonim, nu e vorba numai de la fast food. si mancarea din bucataria traditionala te ingrasa daca o mananci aiurea si la ore nepotrivite si esti sedentar. sunt multi factori, incepand de la cum combini mancarurile, metabolismul propriu, activitatea fizica, etc... eu n-am nimic impotriva fast-foodului, doar ca nu prea consum mac/kfc pentru ca nu imi plac (in romania mai luam uneori picioare de pui de la kfc sau shaorma o data pe luna si cam atat).

    p.s. olandezii sunt masivi prin genetica lor, dar oricum nu cred ca sunt atat de multi "grasi" (procentual) ca in uk :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Ador oamenii "anonimi"! Au atatea de impartasit si niciodata nu voi afla numele lor!Ar fi culmea sa-mi fie vreo ruda! :)))

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Notes to myself and for everyone who's bored

Past, Present, Future