Schele si tramvaie

Ieri am vazut un om calarind gradina noastra la propriu...a bagat o usa inauntru identica cu cea de la sopron...mi-a harait ceva pe limba lui..eu i-am zis ca nu inteleg..el tot continua..
greseala mea a fost ca am inteles prima intrebare: m-a intrebat daca stau aici? si daca i-am raspuns yes..incepuse sa bage la propozitii..in final mi-a aratat ceva ..cred ca sa inlocuim usa veche de la sopron cu cea noua.

Astazi din nou l-am intalnit, de data asta nu i-am raspuns la usa deoarece eram in pijama. Momentan nu am o tinuta de casa astfel incat sa ies fara probleme afara :). Asa ca l-am ignorat ca oricum nu ne intelegeam cu limba si m-am bagat la un dus. Cand am coborat jos se pare ca scosese rama de la ferestrele din bucatarie, pusese niste silicon, a lasat vreo 15 minute sa se usuce si apoi a venit sa puna ramele. Data viitoare daca mai am vreo interactiune cu el il pun sa scrie pe google translate ce vrea de la mine sau ce face pe aici :).

Tot astazi am fost trezita de niste schele puse in gradina noastra, lipite de perete. Bine ca aveam o jaluzea la camera ca altfel ma vedea in splendoarea mea de pijama (pantalonii mei cu Sponge BOB Square Pants si tricou cu Sylvester). Ma gandesc ca e musai sa ai perdele si jaluzele la casa deoarece te trezesti cu cine stie ce lucrare neanuntata.
Cu atatea lucrari mi-a fost si teama sa fac baie :)..daca pune unu vreo schela si in partea din fata a casei??? Deci trebuie sa rezolv imediat problema cu perdelele. O raza de lumina sa nu cumva sa intre in casa. Unde intra raza intra si privirea :)

Apoi i-am vazut pe unii venind cu ditamai caravana si cu WC-ul dupa ei, am cautat ce inseamna schilderwerken sa stiu daca au treaba cu mine sau nu. Inseamna painting (a vopsi). Posibil sa aibe legatura cu schelele din gradina.

Intre timp, la 12 trebuie sa plec deoarece la 13:30 avem programare la ExpatCenter pentru a ni se da permisul de rezidenta si a ne inregistra la municipalitate. Ti se da si un numar BSN: este un numar unic de inregistrare pentru fiecare cetatean UE ce este folosit pentru a fi in contact cu orice institutie guvernamentala, de exemplu pentru platirea taxelor. Acest numar ti se da doar daca depasesti cu sederea 4 luni.pentru perioada mai scurte ti se da alt tip de numar. Fara BSN nu-ti poti deschide cont bancar si nu-ti poti ridica salariuL sau nu-ti poti face asigurare de sanatate.
Dupa ce termin, ALex se intoarce la munca iar eu dau o fuga pana in centru la un hipermarket Albert Heijn. Ieri m-am dat cu tramvaiul. Biletul simplu costa 2.6 Euro. O avere. Nu este deloc rentabil asa ca am fost la GVB (un fel de RATB) si am cumparat 2 carduri Chipkaart. Prima data platesti si cardul (plasticul-7.5 EURO) si ulterior il alimentezi cu euro cat ai tu nevoie. Este valabil 5 ani. Daca il pierzi nu se poate bloca. Neaparat trebuie validat si cand te urci si cand cobori deoarece taxarea se face pe km parcurs (0,105 euro per/km+ o taxa de baza 0.79 euro). Mai multe info aici: http://www.gvb.nl/english/travellers/tickets-and-fares/ov-chipkaart-travel-products/Pages/ov-chipkaart-travel-products.aspxDaca ai uitat sa-l validezi cand cobori o sa te usture la buzunar :). Exista mai multe tipuri de carduri: http://www.gvb.nl/english/Pages/default.aspx depinde de ce anume iti trebuie si cat timp calatoresti.
Daca ramai in pana de bilete nu stai sa alergi sa cumperi, in fiecare tramvai exista un fel de borcan :) unde sta un gigel sa-ti dea bilete si urmareste si validarea acestora. Ma uitam ieri cat de relaxat si happy era (si nu doar el ci si alte borcane :) ). Era salutat de toti cei care se urcau.

E timpul sa plec. Mai povestim si maine.

Comentarii

  1. Calarea gradina, pentru ca se credea Olandezul Zburator, zic eu...Acesti olandezi, care sunt, dupa parerea lor, niste specii superioare europenilor din Est nu vorbesc ei engleza??? Vaiii, si eu care credeam ca si gunoierul vorbeste in Vest engleza!!

    RăspundețiȘtergere
  2. sunt superiori in multe privinte. Ca si oameni se comporta foarte bine cu tine si imi pare rau sa o zic dar te trateaza mai bine decat in Romania. NU vezi sictir si alte greturi la functionari. Calaritorul nu vorbea engleza dar am dat peste un muncitor de exemplu care vorbea. Cel care ne-a pus parchet la fel vorbea engleza.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Eu nu ma lepad de Romania ci ea se leapada de mine!

Un nou inceput

Trei pasi inainte unul inapoi