Schiedam

Ieri am fost in Schiedam. Un orasel ce face parte din zona metropolitana Rotterdam. Este arhicunoscut pentru cele mai mari mori de vant din lume si pentru productia masiva de gin (jenever).
In jurul anului 1250 raul Schie a fost condamnat sa apere pamantul de apele marii. Acest lucru a facut ca oraselul sa se dezvolte masiv si sa fie considerat un punct important de a face comert.
Cum spuneam, acest oras gazduieste cele mai inalte mori de vant (6). Initial au fost 20, folosite pentru grane si pentru distileria locala de gin. Din aceastea doar 5 au supravietuit iar a 6-a moara a fost construita in martie 2006 pentru a produce electricitate pentru distileria Nolet.
Morile au fost facute din lemn dar o data cu expansiunea orasului au fost reconstruite din piatra tocmai pentru a prinde vantul, suficient cat sa functioneze.
Cele 6 mori sunt:

1)De Nieuwe Palmboom(The new palm tree )
2)De Noord
3)De Vrijheid (freedom)
4)De Drie Koornbloemen (Three cornflowers)
5)De Walvisch (The Whale Windmill )
6)De Nolet (cea noua facuta in 2006)

Pentru aprofundarea istoriei asupra celor 5 mori puteti vizita: http://armchairtravelogue.blogspot.com/2009/04/worlds-tallest-windmills-schiedam.html

In rest, este un orasel superb, imprejmuit de apa la tot pasul. Pe fiecare canal se pot gasi in stare excelenta ample ambarcatiuni. Desi am fost intr-o zi de sambata nici urma de aglomeratie. Foarte putini turisti chiar daca oraselul este foarte cunoscut si mentionat pe toate site-urile specifice turismului. Morile se puteau vizita doar ca noi le-am prins pe majoritatea inchise sau poate am fost mult prea timizi sa batem la poarta lor. Nefiind lume am spus ca or fi mai degraba inchise.
Pozele va vor dezvalui cat un pic din farmecul acestui orasel:



















Comentarii

  1. Parca sinteti in Tara povestilor!

    Eu

    PS Ai ramas datoare cu lectia de Nederlandse.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce ciudat e sa nu vezi oameni,parca a trecut vreun dezastru pe acolo,mi-ar fi si frica...

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Un nou inceput

Eu nu ma lepad de Romania ci ea se leapada de mine!

Notes to myself and for everyone who's bored