Ce inseamna o minune?

Gandul, publica de ceva vreme, o serie de povesti, in care protagonisti sunt cativa straini, ce s-au stabilit in Romania. Am sentimentul cateodata ca aceste articole "De ce iubim Romania" au un usor iz de critica la adresa celor care au plecat din tara. E ca si cum ti-ar spune: uite, te-ai carat din Romania si vine altul strain si spune cat de bine ii sade lui in tara ta. E tot un sut in fund dat, adunat laolalta cu alte n suturi luate de la statul roman si nu numai.
Astazi am primit pe mail un articol despre un olandez pe nume Johan unde explica de ce s-a stabilit in Romania si care sunt avantajele pe care nu le-a gasit in Olanda.

Iar eu vin aici, in fata voastra, deoarece doresc sa-mi expun opinia si sa caut sa inteleg argumentele ce l-au determinat pe Johan sa spuna de exemplu ca parcul IOR este o minune, mai frumos decat parcul central din Amsterdam (presupun ca se refera la Vondelpark).

Exista o vorba pe care o tot intalnesc pe la diferite muzee de aici si daca tot vine vorba de minuni m-am gandit sa va spun mai detaliat ce inseamna de a fapt "o minune".
Vorba spune asa : "God created the world, but the Dutch created the Netherlands" (Dumnezeu a creat lumea dar olandezii au creat Netherlands"). Desi nu cred ca Dzeu a creat lumea :) de dragul istoriei pot spune ca exista adevar in aceste cuvinte ce sublinieaza o prima mandrie nationala a olandezilor.

Netherlands in sine intr-adevar a fost si este o tara creata de mana omului. Din punct de vedere geografic aceasta tara nu a existat. Nu vreau sa intru in foarte multe detalii (oricum nu m-as pricepe) asa ca am sa va fac o scurta prezentare ca sa aveti idee ce inseamna o tara construita de la zero. Ce inseamna de fapt sa asisti la o minune facuta de mana omului.

Olandezii si stramosii lor, timp de peste 2000 de ani au revendicat pamant de la Marea Nordului. Primii bastinasi stabiliti in Netherlands s-au numit frizani (sper ca asa se traduce cuvantul frisians) si au inceput sa construiasca diguri pentru ca apele sa se retraga si un noua bucata de pamant sa se nasca. Digurile construite nu au mai putut rezista mult timp si au aparut primele inundatii. A fost creat un nou golf numit, Zuiderzee iar pentru urmatoarele secole, poporul olandez a muncit sa impinga apa din noul golf construind diguri si poldere (termen folosit pentru a descrie orice bucata de teren recuperat din apa).
Morile pe care le vezi azi in prezent, ca de altfel, si canalele prezente mai in toata Olanda, nu au fost create de dragul turismului. Au fost facute pentru a drena pamantul de apa si pentru a-l pastra uscat. Un sfert din teritoriul Țărilor de Jos (asta inseamna Netherlands de fapt, Tarile de Jos) se află sub nivelul mării cu altitudine medie, statul având cea mai joasă altitudine din lume. De asemenea este una dintre țările cele mai dens populate din lume si uitati-va pe harta Europei, tara este aproape de marimea unui judet din Romania.
Se stie ca Olanda este o tara plata. Fara dealuri, fara munti, fara nici o forma geografica. Tot ce vezi azi in Olanda, vegetatie (flori, pomi, paduri etc) parcuri sunt facute de mana omului, adica de olandezi.

Cu alte cuvinte, bastinasul Johan, nu prea stie ce vorbeste daca el declara ca parcul IOR este o minune. Poate e frumos, poate e mai frumos decat Vondelpark dar o minune in nici un caz nu este. Daca stau sa ma gandesc mai bine, este incorect sa spui ca e mai frumos decat Vondelpark pentru ca ambele parcuri au fost create cu scopuri un pic diferite. Parcul IOR este facut pentru activitatile recreative ale omului pe cand Vondelpark, in mare parte, este facut pentru intregirea vegetatiei si faunei. Parcurile din Olanda nu tin in captivitate pasari asa cum fac parcurile din Romania (cum ar fi paunii din Herastrau si lebedele si ratele din Cismigiu). Pasarile vin si pleaca de buna voie si nesilite de nimeni.

Ce mai declara dnul Johan? S-a plictistit de Olanda. Nu-i mai place buna organizare, nu-i mai plac regulile, din cate inteleg eu, el nutreste la haos si coruptie. El vrea sa fie in mijlocul problemelor adevarate deoarece olandezii sunt prea seriosi, pierd timpul cu proceduri iar problemele lor sunt neimportante. Romanii cica s-au maturizat si generatia tanara este una informata. Bla bla bla bla....

nenea Johan, nu stai decat de 4 ani in Romania. Nu spun ca Romania este rea si urata, din contra, e o tara frumoasa cu multe locuri ce nu exista prin alte tari din Europa dar vii tu din Olanda si imi spui ca nu ai fi putut trai acolo cu salariul mediu pe care il aveai. Pai scuza-ma, cu salariul mediu din Olanda in Romania esti ditamai boierul. In Romania salariul minim este de 162 Euro iar in Olanda este de 1400 euro. Nu stiu daca am chiar datele corecte, dar oricare ar fi adevarul cu salariu MEDIU din Olanda traiesti bine in Romania. Chiar si el spune asta, un apartament l-a cumparat destul de repede.

Momentan nu te-ai lovit de adevaratele probleme dar cum ziceai si mata, tu chiar le cauti si chiar ai impresia ca si asa vei trai la fel de fericit. Sa speram ca nu vei fi "accidentat" pe drumurile patriei de generatia tanara informata si matura.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Eu nu ma lepad de Romania ci ea se leapada de mine!

Un nou inceput

Trei pasi inainte unul inapoi